Souostroví Maledivy se právem řadí mezi nejluxusnější turistické lokality. Vděčí za to teplým vodám Indického oceánu, pestrému podmořskému životu, bělostným plážím, bujné vegetaci, úrovni hotelových resortů i pohostinné atmosféře. Romantické ostrůvky zaujmou osobitým kouzlem i nabídkou vodních sportů. Metropole Malé překvapí hustotou zástavby, ruchem tržišť i krásou Páteční mešity. Podrobnosti o Maledivách (pravidla Covid 19) čti dále.

foto: hlavní město Malé

 
Aktuální informace Velvyslanectví České republiky v Dillí
Koronavirus COVID-19 na Maledivách

 

 

   Ministerstvo pro turistiku 

     Informace o turizmu.
       COVID 19 !!!
     Bulletin cestovního ruchu na Maledivách

     

Maledivy - zajímavá místa 

 

 
Maledivy - Encyklopedie Britannica

(strojově přeloženo z originálu na https://www.britannica.com/place/Maldives)
Autor: Redaktoři Encyclopaedia Britannica
Naposledy aktualizováno: 22. prosince 2020 Viz Historie článku

Maledivy, celým jménem Maledivská republika, nezávislá ostrovní země v severovýchodním Indickém oceánu . Skládá se z řetězce asi 1 200 malých korálových ostrovů a písečných břehů (z nichž asi 200 je obydlených), seskupených do shluků nebo atolů .

Ostrovy se rozprostírají více než 520 mil (820 km) ze severu na jih a 80 mil (130 km) z východu na západ. Nejsevernější atol je asi 370 mil (600 km) jiho-jihozápadně od indické pevniny a centrální oblast, včetně hlavního ostrova Male (Male), je asi 400 mil (645 km) jihozápadně od Srí Lanky .

Země

Maledivy jsou série korálových atolů vybudovaných z korun ponořeného starověkého sopečného pohoří . Všechny ostrovy jsou nízko položené, žádný nevystoupá na více než 1,8 metrů nad mořem . Bariérové ​​útesy chrání ostrovy před ničivými účinky monzunů. Období dešťů, od května do srpna , přináší jihozápadní monzun; od prosince do března severovýchodní monzunpřináší suchý a mírný vítr. Průměrná roční teplota se pohybuje od 24 do 30 ° C. Průměrné srážky ročně dosahují asi 2130 mm. Atoly mají písečné pláže, laguny a bujný růst kokosových palem, spolu s chlebovníkovými stromy a tropickými keři. Ryby oplývají útesy, lagunami a mořem sousedícími s ostrovy; mořské želvy jsou chyceny na jídlo a na jejich olej, což je tradiční lék.

Lidé

Populace Malediv patří téměř výhradně k maledivské etnické skupině , což je výsledkem různých národů usazujících se na ostrovech postupně v průběhu historie země. Obecně se předpokládá, že prvními osadníky byli tamilští a sinhálští lidé z jižní Indie a ze Srí Lanky . Obchodníci z arabských zemí, Malajska, Madagaskaru , Indonésie a Číny navštívili ostrovy v průběhu staletí. Úředním jazykem je indoevropský jazykDhivehi (nebo maledivština); Mluví se také arabsky, hindsky a anglicky.Islám je státní náboženství.

Více než polovina populace je považována za venkovskou. S výjimkou těch, kteří žijí v Male , jediné relativně velké osídlení v zemi, žijí obyvatelé Malediv ve vesnicích na malých ostrovech v rozptýlených atolech. Pouze asi 20 ostrovů má více než 1 000 obyvatel a jižní ostrovy jsou hustěji obydlené než severní. Míra porodnosti na Maledivách je o něco vyšší než světový průměr, ale míra úmrtnosti je nižší. Více než pětina celkové populace je mladší 15 let. Očekávaná délka života je u mužů asi 74 let a u žen 79 let.

    

Ekonomika

Od 70. let se ekonomika Malediv rychle rozvíjela. Roční růst hrubého domácího produktu (HDP) byl vysoký, v průměru kolem 6 procent v roce 2010 a hrubý národní důchod (HND) na obyvatele - mezi nejnižšími na světě v 70. letech - dosáhl úrovně vyšších středních příjmů koncem 2010. Ekonomika je založena na cestovním ruchu, rybolovu, stavbě lodí a opravách lodí, přičemž odvětví cestovního ruchu je hnacím motorem rychlého růstu.

Zemědělství, lesnictví a rybolov

Rybolov, který je dlouho tradiční ekonomickou základnou, byl daleko překonán cestovním ruchem jako hlavním zdrojem hrubého domácího produktu (HDP). I když toto odvětví stále produkuje převážnou část vývozu země a nadále roste (i když pomalejším tempem než odvětví cestovního ruchu), zaměstnává méně než jednu pětinu pracovní síly a přispívá méně než jednou desetinou HDP.Tuňák je převládající ulovenou rybou tradičně metodou udice, ačkoli značná část rybářského loďstva byla mechanizována. Většina úlovků ryb se prodává zahraničním společnostem ke zpracování a vývozu.

Ačkoli formální podniky zaznamenaly v zemi rychlý růst, zejména na hlavních ostrovech, velká část populace se mimo peněžní ekonomiku živí rybolovem, sběrem kokosových ořechů a pěstováním zeleniny a melounů, kořenů a hlíz (maniok, sladké brambory a sladké brambory) a tropické ovoce. Cropland, rozptýlený po mnoha malých ostrovech, je minimální a téměř všechny základní potraviny musí být dováženy.

Průmysl

Průmyslová odvětví jsou převážně řemeslného nebo chalupářského typu, včetně výroby kokosové vlákno (kokosové vlákno) a výrobky z kokosového oleje, konzervování ryb a stavba lodí. Textilní a oděvní výroba patřila mezi lukrativnější průmyslová odvětví od poloviny 90. let až do vypršení režimu dovozních kvót v roce 2005 v mezinárodním obchodě s textilem. Stavebnictví tvoří většinu průmyslového sektoru.

Obchod

Maledivy vstoupily do jihoasijské zóny volného obchodu (SAFTA) v roce 2006 a s Čínou podepsaly dohodu o volném obchodu v roce 2017. Mezi dovozy patří spotřební zboží, jako jsou potraviny (zejména rýže), textil, léky a ropné produkty. Převážnou část vývozu tvoří ryby - většinou sušené, zmrazené nebo konzervované tuňáky pruhované. Mezi hlavní obchodní partnery patří Čína, Indie, Spojené arabské emiráty , Thajsko , Srí Lanka a Singapur .

     

Služby

The odvětví cestovního ruchu, ačkoli před rokem 1972 neexistoval, je základem sektoru služeb. Maledivy ročně navštíví více než 1,5 milionu turistů. Jeho více než 130 rekreačních ostrovů zahrnuje špičkové hotelové značky a jeho námořní geografie nabízí jedinečné možnosti potápění a vodních sportů, stejně jako podmořské ubytování, restaurace a lázně. V polovině roku 2010 představoval sektor služeb čtyři pětiny HDP země.

Práce a daně

Rychlý růst odvětví cestovního ruchu zanechal stopy na trhu práce, který zaznamenal dramatický posun od zemědělství k službám. Částečně z důvodu nedostatečného školení běžné populace poskytuje řada zahraničních pracovníků z jižní Asie dovednosti potřebné k rozvoji podnikání. Vzhledem k tomu, že podniky na rekreačních ostrovech mimo obecnou populaci požadovaly stále větší podíl na celkové pracovní síle, míra účasti žen, které kultura odrazuje od života mimo rodinu, podstatně poklesla. V sedmdesátých letech se na pracovní síle podílely asi tři pětiny žen, ale v polovině 90. let klesla míra až na jednu pětinu žen. Do roku 2010 se však míra účasti zotavila přibližně u poloviny žen.

Počínaje rokem 2011 vybíraly Maledivy daně především ze zisků podniků a finančních institucí a ze zboží a služeb v odvětví cestovního ruchu. Daň z příjmu byla realizována v roce 2020.

Doprava

Doprava mezi ostrovy a atoly je pro zemi životně důležitá. Čína a Indie, které soutěží o vliv na strategicky umístěné Maledivy, poskytly významné přímé zahraniční investice na rozvoj infrastruktury, která by ostrovy dále propojila. Lodě poskytují hlavní dopravní prostředek mezi atoly a pravidelné přepravní služby spojují zemi se Srí Lankou, Singapurem a Indií. Národní letecká společnost přepravuje cestující mezi několika letištích v zemi, jakož i na mezinárodní úrovni. Letiště v Male zajišťuje většinu mezinárodního provozu, i když existují i ​​jiná letiště, která zajišťují omezené mezinárodní cestování.

Vláda a Společnost

Ústavní rámec

Ústava Malediv byla přijata v roce 2008. Hlavou státu a vlády je prezident, kterému je nápomocen viceprezident a kabinet. Theprezident a viceprezident jsou přímo voleni všeobecným hlasováním, maximálně na dvě pětiletá období. Kabinet se skládá z viceprezidenta, ministrů vlády a generálního prokurátora . Členy kabinetu jmenuje s výjimkou viceprezidenta prezident.

Jednokomorový zákonodárce, nazvaný Lidl Majlis, schází se nejméně třikrát ročně. Její členové jsou voleni na pětileté funkční období z ostrova Malé a z každé z 20 skupin atolů, do nichž je země rozdělena z administrativních důvodů. Počet zástupců z každého správního rozdělení se určuje na základě počtu obyvatel, přičemž v každém rozdělení jsou minimálně dva. Ústava z roku 2008 zavedla islám jako oficiální státní náboženství. Nemuslimové se nemohou stát občany a Lidl Majlis má zakázáno vydávat zákony, které jsou v rozporu s principy islámu. Mezi další vládní orgány patří komise pro státní službu a lidská práva .

Spravedlnost

Nejvyšším zákonným orgánem je Nejvyšší soud. Její soudce jsou jmenováni prezidentem po konzultaci s Komisí pro justiční služby, orgánem 10 členů jmenovaných nebo volených z různých vládních a laických složek. Komise pro soudní službu jmenuje nezávisle všechny ostatní soudce. Neexistují žádné limity soudních termínů; povinný věk odchodu do důchodu je 70 let. Všichni soudci musí být sunnitští muslimové. Nejvyšší soud zakládá rozhodnutí na ústavě a na maledivském zákoně; v případech, kdy příslušné právo neexistuje, se uvažuje o Sharīʿah (islámské právo). Dalšími soudy jsou vrchní soud a soudy prvního stupně.

Zdraví a sociální péče

Nejčastějšími zdravotními problémy jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, cukrovka a selhání ledvin . Některá onemocnění přenášená potravinami a vodou představují malé riziko, jako je hepatitida a tyfus . Malárie byla vymýcena v roce 1984 a Maledivy se staly první zemí v regionu, kterou Světová zdravotnická organizace v roce 2015 certifikovala jako oblast bez malárie .

Zdravotní středisko poskytující základní služby lze nalézt na každém obydleném ostrově bez ohledu na velikost populace a atoly mají na svém hlavním ostrově obvykle zařízení nebo nemocnici vyšší úrovně. Maledivané však musí jít do Male na léčbu vážnějších onemocnění.

Vzdělání

Na Maledivách jsou k dispozici tři typy formálního vzdělávání, včetně tradičních škol ( makthabů ) určených k výuce čtení a recitování Qurʾanů, dhivehijských škol a anglických základních a středních škol. Školy v anglickém jazyce jako jediné vyučují standardní učební plán a nabízejí středoškolské vzdělání. Téměř všechny děti ve věku od 6 do 15 let jsou zapsány do školy na primární nebo nižší sekundární úrovni, ale počet zápisů na vyšší sekundární vzdělávání výrazně klesá . Pro vysokoškolské vzdělávání existuje několik soukromých institucí. Maldives National University (dříve Maldives College of Higher Education) se stala první veřejnou institucí, která v roce 2000 nabídla bakalářský studijní program; v následujících letech byl k dispozici omezený počet studijních programů. Maledivané, kteří hledají většinu typů titulů, musí jít do zahraničí.

Dějiny

Souostroví bylo osídleno již v 5. století PŘED NAŠÍM LETOPOČTEM buddhistickými národů, pravděpodobně od Sri Lanka a jižní Indie . Podle tradice, islám byl přijat v roce 1153 CE .Ibn Baṭṭūṭah , významný severoafrický cestovatel, zde bydlel v polovině 40. let 20. století a popsal tehdejší podmínky a nesouhlasně poznamenal svoboduženy - rys, který byl patrný v celé maledivské historii.

The Portugalci se násilně usadili v Male od roku 1558 až do svého vyhnání v roce 1573. V 17. století byly ostrovy sultanátem pod ochranou nizozemských panovníků na Cejlonu (Srí Lanka) a poBritové se zmocnili Cejlonu v roce 1796, ostrovy se staly britským protektorátem , jehož status byl formován v roce 1887. V roce 1932, před nímž většina správních pravomocí spočívala na sultánech nebo sultánech, byla vyhlášena první demokratická ústava, země zůstala sultanátem . Republika byla vyhlášena v roce 1953, ale později téhož roku se země vrátila k sultanátu.

V roce 1965 dosáhly Maledivy plné politické nezávislosti na Britech a v roce 1968 byla slavnostně otevřena nová republika a zrušen sultanát. Poslední britští vojáci odešli 29. března 1976, datum poté oslavované na Maledivách jako Den nezávislosti. Ibrahim Nasr, první prezident země, byl v roce 1978 následovánMaumoon Abdul Gayoom , který byl znovu zvolen do svého šestého funkčního období v roce 2003. Maledivy se stal členem společenství v roce 1982.

V prosinci 2004 byl Maledivy poškozen velkým tsunami způsobené masivním zemětřesením v Indickém oceánu nedaleko Indonésie . Desítky lidí byly zabity a mnoho majetku bylo poškozeno.

V prvních letech 21. století se vláda Gayoomu pustila do dlouhodobého plánu modernizace a demokratizace Malediv, zejména jejího hospodářství a politického systému . Plán rovněž označil právní systém země za nedostatečný. Počínaje rokem 2003 byly zavedeny rozsáhlé reformy s cílem zlepšit lidská práva a systém správy a řízení. Byl vytvořen pluralitní politický systém. V roce 2008 byla přijata nová ústava, která zavedla větší vládní kontroly a rovnováhy , posílila pravomoci zákonodárného sboru a soudnictví a umožnila ženám kandidovat za prezidentku. V zemi se v říjnu téhož roku konaly první vícekandidátské prezidentské volby a bývalý politický vězeň Mohamed Nasheed byl zvolen prezidentem, čímž se ukončilo 30 let Gayoomu ve funkci.

Jednou z priorit Nasheedu bylo řešení změny klimatu , protože nízko položené ostrovy byly vnímány jako vážně ohrožené stoupající hladinou moře. Jeho administrativu však brzdilo pokračování loajality vůči Gayoomovi mezi členy zákonodárného sboru a soudnictví. V lednu 2012 se rozhořely spory o zatčení Nasheeda vyššího soudce trestního soudu. Po týdnech protestů občanů, kteří se postavili proti zatčení, Nasheed na začátku února rezignoval a na jeho místo nastoupil jeho viceprezident Mohamed Waheed Hassan. Nasheed tvrdil, že jeho rezignace byla vynucena policií a armádou. V červenci bylo proti němu vzneseno obvinění z toho, co bylo považováno za jeho nezákonné zatčení soudce trestního soudu v lednu. V srpnu oficiální vyšetřovací komise podporovaná Společenstvím zjistila, že Nasheedova rezignace byla dobrovolná a že nedošlo k žádnému převratu.

Mohamed Nasheed

Nasheedova právní situace zůstala nevyřešená uprostřed pokračujících politických nepokojů ohledně okolností jeho rezignace. V září 2013 se konaly všeobecné volby, v nichž Nasheed získal množství hlasů, což značně převyšuje druhého nejvyššího kandidáta, ale nezískalo naprostou většinu. Druhé volby v listopadu vyhrálAbdulla Yameen Abdul Gayoom, nevlastní bratr Maumoon Abdul Gayoom, který porazil Nasheeda těsně. V roce 2015 byl Nasheed odsouzen k 13 letům vězení. V roce 2016 mu bylo uděleno povolení vyhledávat lékařské ošetření ve Velké Británii a odtud uprchl na Srí Lanku. Na konci roku 2018 se do země vrátil, několik dní poté, co Nejvyšší soud jeho rozsudek zrušil.

Předsednictví Yameen dohlíželo na významné infrastrukturní projekty v zemi, ale postrádalo charisma předsednictví Gayoomu . Projekty byly z velké části financovány Čínou , k velké zlosti dlouhodobého spojence země Indie. Yameen mezitím potlačil kritiku a uvěznil politické oponenty. V únoru 2018, poté, co Nejvyšší soud zrušil tresty mnoha Yameenových politických oponentů, uvěznil dva z jeho soudců a vyhlásil výjimečný stav na 45 dní. Mnoho pozorovatelů očekávalo, že volby upevněné na září téhož roku budou použity k upevnění Yameenovy autokracie.

Opozice se sjednotila, aby Yameena zbavila moci, a navrhla jediného kandidáta: Ibrahim Mohamed Solih, vysoký poslanec blízký Nasheedovi. Když se konaly volby, Solih získal překvapivé drtivé vítězství s téměř 90 procentní volební účastí. Yameen poblahopřál Solih a zpočátku připustil volby. O několik týdnů později Yameen zapřel a požádal Nejvyšší soud zkoumat volební manipulace a podvodu voličů, ale soud neshledal důkazy o provinění a potvrdil výsledky voleb.

Solih složil přísahu do kanceláře 17. listopadu a dokončil předání moci. V dubnu 2019 byl dále posílen, když jeho strana zametla legislativní volby a získala tři čtvrtiny křesel. Následující měsíc byl Nasheed jednomyslným hlasováním zvolen mluvčím lidové Majlis. Nová vláda zahájila sondy do korupce a porušování lidských práv za předchozí správy. Výsledek jednoho vyšetřování vedl v listopadu k Yameenově odsouzení za obvinění z praní peněz. Ale zatímco vláda při řešení korupce zaznamenala určitý úspěch, snažila se řešit další systémové problémy v zemi, zejména náboženský extremismus.

Solih také pracoval na obnovení vztahů země s Indií. V červnu 2019 indický předseda vládyNarendra Modi učinil z Malediv svou první cestu do zahraničí po svém znovuzvolení, což signalizuje zájem Indie o oteplování vazeb. Během prvních dvou let Solihova funkčního období Indie přislíbila Maldivám pomoc ve výši více než 2 miliard USD, včetně příslibu 500 milionů USD na rozsáhlý infrastrukturní projekt spojující Male se sousedními ostrovy.

Maledivy ve zkratce

vlajka Malediv

Státní hymna Malediv

OFICIÁLNÍ JMÉNO Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa (Maledivská republika)

FORMA VLÁDY pluralitní republika 1 s jedním zákonodárným sborem (People's Majlis [87])

HLAVA STÁTU A VLÁDY Předseda: Ibrahim Mohamed Solih

HLAVNÍ MĚSTO Malé 2

ÚŘEDNÍ JAZYK Dhivehi (maledivština)

OFICIÁLNÍ NÁBOŽENSTVÍ islám

MĚNOVÁ JEDNOTKA rufiyaa (Rf)

POČET OBYVATEL (2020 odhad) 557 400 3

POŘADÍ POPULACE (2019) 175

POPULAČNÍ PROJEKCE 2030 474 000

CELKOVÁ PLOCHA (SQ MI) 115

CELKOVÁ PLOCHA (KM2) 298

HUSTOTA: OSOB NA ČTVEREČNÍ MI (2018) 3 566

HUSTOTA: OSOB NA KM2 (2018) 1377

MĚSTSKÉ A VENKOVSKÉ OBYVATELSTVO Městský: (2018) 39,8%  Venkov: (2018) 60,2%

OČEKÁVANÁ DÉLKA ŽIVOTA PŘI NAROZENÍ Muž: (2016) 73 let  Ženy: (2016) 74,7 let

GRAMOTNOST: PROCENTO POPULACE VE VĚKU 15 A VÍCE LET GRAMOTNÉ Muži: (2015) 99,8% Ženy: (2015) 98,8%

HND (000 000 USD) (2017) 4,175

HND NA OBYVATELE (USD) (2017) 9570

  • 1 Nová ústava byla ratifikována 7. srpna 2008; první volby více stran se konaly v říjnu 2008.
  • 2 Také hláskoval Maale a Male '.
  • 3 Nezahrnuje (na základě sčítání lidu z roku 2014) 63 637 legálních zahraničních pracovníků a (v roce 2011) c. 44 000 nezdokumentovaných pracovníků. Většina zahraničních pracovníků jsou Indové nebo Bangladéšané.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.