Řídce obydlené indonéské souostroví Raja Ampat tvoří kolem 1000 ostrovů těsně u Sorongu. Se svou nádhernou scenérií strmých, džunglí porostlých ostrovů, pláží s bělostným pískem, ukrytými lagunami, tajuplnými jeskyněmi, ostrůvky houbovitých tvarů a průzračnou, třpytivou tyrkysovou vodou je Raja Ampat jedním z nejkrásnějších souostroví jihovýchodní Asie.

Rozmanitost podmořského života, do nedávných let málo známá, je společně s převážně nedotčenými systémy korálových útesů splněným snem potápěčů a fantastické místo na šnorchlování. Je to jako plavat uprostřed tropického akvária. Voda je ve skutečnosti tak čistá a ryb je zde tolik, že si v podstatě ani nemusíte nasazovat potápěčskou masku.

Čtyřmi největšími ostrovy jsou Waigeo, s rychle rostoucím novým regionálním hlavním městem Waisai, a ostrovy Batanta, Salawati a Misool. Dampierův průliv mezi ostrovy Waigeo a Batanta ukrývá mnoho pozoruhodných potápěčských lokalit. Většina možností ubytování je na ostrově Waigeo, Batanta a na třech menších ostrůvcích mezi nimi Kri, Gam a Mansuar.

Při potápění zde můžete zblízka spatřit obrovské manty a zévy obrovské, octnout se uprostřed hejna barakud, chňapalů nebo ploskozubců, pozorovat drobounké mořské koníčky a pestrobarevné nahožábré mlže. Při troše štěstí můžete narazit na Wobegonga nebo na žralůčka okatého, který pomocí svých ploutví "chodí" po mořském dně. Zdejší útesy jsou domovem stovek pestře zbarvených měkkých i tvrdých korálů. Podmořská krajina tu má roztodivné tvary od strmých kolmých stěn a vrcholů po plošiny a podmořské hřebeny. Souostroví Raja Ampat je obecně vhodnější pro pokročilé potápěče a není to zrovna místo na učení.

Zdroj: Průvodce Indonésie Lonely Planet.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.